zondag

De uitbarsting

Als een vulkaan uitbarst, kan dat op verschillende manieren. Het meest spectaculair is natuurlijk een explosieve uitbarsting, waarbij gassen, as en gloeiend hete stenen de lucht in worden geslingerd en hete lava langs de helling naar beneden stroomt. Maar het kan ook minder spectaculair. Er zijn ook vulkanen waaruit de hete lava rustig uit de krater loopt.




Maar wanneer stroomt lava uit een vulkaan?
Je kunt een vulkaan een beetje vergelijken met een pan met kokend water. Als je die pan afsluit met een deksel, kan de pan geen stoom afblazen. Wanneer de pan te heet wordt, kan de deksel eraf springen. Zo gaat het ook een beetje met een vulkaan. Binnen in de vulkaan zit gloeiend heet gesmolten steen. Dit noemen we magma. Het magma wordt steeds heter en daarbij komen allerlei gassen vrij. Op een gegeven moment moet de hitte ontsnappen en dat kan maar via één weg: de krater van de vulkaan. Het gesmolten gesteente wordt met een grote kracht naar de krater gedrukt en dan barst de vulkaan uit. Als een vulkaan uitbarst, kun je beter niet in de buurt zijn. Gelukkig is niet elke vulkaan gevaarlijk. Van sommige vulkanen kunnen mensen zich niet eens meer herinneren of ze ooit zijn uitgebarsten. Deze vulkanen noem je dode vulkanen.



In een gemiddeld jaar vinden er ongeveer 60 vulkaanuitbarstingen plaats. Een vulkaanuitbarsting heeft vaak grote gevolgen voor de omgeving van de vulkaan. Een vulkaanuitbarsting kan dodelijke gevolgen hebben voor de mensen die bij een vulkaan wonen. Ook wordt de natuur in de beurt van de vulkaan flink beschadigd bij een vulkaanuitbarsting. Vulkaanuitbarstingen hebben ook positieve gevolgen. Bij een vulkaanuitbarsting komt er as en lava op het land, dit is erg vruchtbaar. Daarom is de voet van een vulkaan erg geschikt voor akkerbouw.

Er leven ongeveer 500 miljoen mensen in de buurt van actieve vulkanen. Het is dus belangrijk dat een vulkaanuitbarsting op tijd kan worden voorspeld en de mensen dit op tijd weten.